Sağlıklı düzgün sıralanmış güzel bir gülüşe sahip olmanın en önemli şartlarından biri küçük yaşlardan itibaren bir ortodonti uzmanına düzenli kontrole giderek dişlerin düzgün sıralanmasını sağlamaktır. Çocuklarımızın hayata ilk adım attıkları andan itibaren fizyolojik sağlıkları için ne kadar özen gösteriyor ve bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için ne kadar temkinli oluyorsak, o nispette de sağlıklı bir çiğneme ve estetik bir gülüşe sahip olmaları için ağız ve diş sağlığına o kadar özen göstermeliyiz.
Günümüzde birçok yetişkin birey çocukluk zamanında düzenli diş hekimi kontrolüne gitmediği için ağız ve diş sağlığı ile ilgili birçok problem yaşarken aynı zamanda dişlerindeki çapraşıklıklar yüzünden sosyal hayatta rahatlıkla gülümseyemez ve asosyal bireyler haline gelebiliyorlar.
Süt dişlerinin ağızda ilk görülmeye başladığı 2-3 yaşından itibaren düzenli diş bakımı yapılması gereklidir. 6-7 yaşlarına gelindiğinde ömür boyu ağızda kalması gereken daimi dişler sürmektedir. Daimi dişlerin ağızda yerini almaya başladığı zamandan itibaren düzenli bir şekilde ortodonti uzmanına kontrole gitmek çok önemlidir.
Hangi durumlarda ortodonti uzmanına kontrole gidilmelidir?
- Süt dişerinde çürümeye bağlı madde kayıpları olduğunda
- Süt dişerlinde erken kayıpların meydana gelmesinde
- Çene ve yüz arasında yaşıtlarına kıyasla dengesiz bir görüntü fark edildiğinde
- Alt ön dişlerin üst ön dişlerden daha önde olduğu fark edildiğinde
- Alt ve üst dişler birbirine değdirildiğinde önde açıklık kaldığı durumlarda
- Parmak emme, dudak emme vs alışkanlıkların olduğu durumlarda
- Dişlerde çapraşıklık olduğunda
- Dişler arasında gereğinden fazla boşlukların varlığında
- Doğuştan (konjenital) diş eksikliği fark edildiği durumlarda
Bu gibi durumlarda eğer bir ortodonti uzmanına kontrole gidilirse ilerleyen yaşlarda daha büyük dental veya iskeletsel problemlerin oluşmasının önüne geçilebilir. Ayrıca çocukluk dönemi boyunca dişlerindeki problemler yüzünden yaşıtlarının olumsuz yaklaşımlarına maruz kalmayarak sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaları sağlanır.
Bilhassa iskeletsel problemlerin varlığında yani çovuklarımızın çene yapılarında meydana gelen uyumsuzluklar eğer erken müdahele edilebilirse düzeltilebilirken ilerleyen yaşlarda ancak cerrahi müdaheleler ile çözüm bulunabilmektedir. Eğer çocuğunuzun alt veya üst çenesi olması gerekenden önde veya arkada ise bunu biz ortodonti uzmanları 6 ile 15 yaşları arasında kullandığımız farklı apareyler ile tedavi edebilmekteyiz. Ancak bu yaştan sonra ortodonti muayenesine gelen bilhassa iskeletsel problemi olan yetişkinlere maalesef çoğunlukla ancak cerrahi desteki ortodontik tedavi seçenekleri sunmak durumunda kalıyoruz.
Sonuş olarak 6-15 yaşları arasında ortodontik problemi olan çocuklarımız basit, takıp çıkartılabilen ortodontik apareyler yardımıyla kısa sürede tedavi olabilirler.
Bu sebeple ilerleyen yaşlarda daha komplike tedavilere ihtiyaç kalmaması açısından çocukuklarımızın ortodontik tedavilerine gereken önem göstermeliyiz ve erken yaşta daha düzgün dizilmiş ve daha sağlıklı dişlere kavuşmalarını sağlamalıyız.